Malmin Kauppaoppilaitoksen liikennekaaos

Tämän vuoden aikana olen muutama kerta asioinut Malmin kauppaoppilaitoksessa. Sinne vie erinomainen pyörätie, joka alkaa Kalasatamasta, kulkee Arabianrannan ja Vantaanjoen rannan kautta Longinojan pitkin. Se on lähes täysin eroteltu autotieverkostosta, joten ajaminen on tosi mukava. Malmilla pyöräilijä kuitenkin törmää vaaralliseen kohtaan.

Pyydän anteeksi kuvien laadusta, otin ne syksyn pimeässä, koska asiontini tapahtui aina työpäivän jälkeen.

Mainittu hieno reitti kulkee melkein koko ajan hiekkateillä ja se näyttää kevyen liikenteen väylältä, ei ajoradalta. Esim. tämä on tavallinen kevyen liikenteen väylän alikulku:

minä pysäköin pyörätielle

Ja tämä on kevyen liikenteen silta.

minä pysäköin pyörätielle

Sen jälkeen yhtäkkiä voi nähdä seisovia ja liikkuvia autoja. Miksi? Muuttuuko kevyen liikenteen väylä autotieksi? Ei. Leveys pysyy samana ja kartastakin näkyy, että se on osa kevyen liikenteen väylästä. Kohta 1 kartalla merkkaa kevyen liikenteen siltaa, jonka jälkeen alkaa olla ongelmia. Klikkaa nähdäksesi suurempaa karttaa.

Malmi_map

Oikealla voi huomata laitonta parkkipaikkaa:

3

4

Mitä siellä sijaitsee? Miksi pitää ajaa sinne autolla, vaikka alueella on iso parkkipaikka (kartan vasemalla yläreunalla). Siellä sijaitsee liikuntakeskus Helmicenter (kohta 3 kartalla). Eli jaksetaan harrasta liikuntaa, mutta ei jakseta kävellä pari minuuttia parkkipaikalta liikuntakeskukseen.

5

Katsotaan mitä vielä alueella on. Tämä on Haaga-Helian sisäänkäynti. Miksi tässäkin autoja oven edessä, vaikka ainoa tie, joka vie siihen on kevyen liikenteen väylä? Kuka on niin välinpitämätön – opiskelijat vai opettajat?

minä pysäköin pyörätielle

Käydään ympäri ja katsotaan miksi on niin helppo päästä ajamaan autolla kevyen liikenteen väylällä? Siirrytään kartan kohdalle 2.

7

minä pysäköin pyörätielle

Takana on parkkipaikka ja mitä edessä? Näyttää kevyen liikenteen väylältä. Sitä ajetaan, jotta päästä Haaga-Helian pihalle. Rohkeasti lain vastaan, näin:

Ja miten päästään Helmicenterille? Huomatkaa, että jalankulkijat ja pyöräilijät eivät odota sitä, että heidän väylällä liikkuu autoja. Autoilijoiden rikos aiheuttaa varaa ja epämukavuutta:

Eli ongelma on siinä, että kevyen liikenteen väylä ei ole mitenkään suojattu autoliikenteestä. Se pitää suojata paremmalla keinolla kuin pelkkä merkillä, jos sen varrella on olemassa sellainen piste, joka houkuttelee paljon autoilijoita. Tässä tapauksessa pisteitä on jopa 2: Helmicenter ja Haaga-Helia.

Miten ongelmaa voi ratkaista? Tämä on helppo tapaus muiden verrattuna, joten voi toimia aivan yksinkertaisesti. Asennetaan puomi, joka avataan vain hetkeksi huoltoajon yhteydessä.

Puomi pitää asentaa heti, koska tilanne on jo sietämätön ja se toistuu päivästä päivään. Kuvasin kaikkia näitä autoja vain puolessa tunnissa. Voi kuvitella kuinka paljon niitä on koko päivän aikana.

Tämä on paras mahdollinen puomin sijainti:

minä pysäköin pyörätielle


  1. Jukka says:

    Tuo Haaga-Helian sisäänkäynnin yhteydessä oleva “tila” on ainakin henkilökunnan mukaan pysäköintialue. Itse vierailin koululla ja minua pyydettiin pysäköimään “ovien eteen”. Alueella on myös yksi paikka joka on merkitty kyltillä “rehtori” viitaten rehtorin parkkipaikkaan.

  2. Pekka says:

    Selasin blogisi läpi, illan naurut taattu. Jatka samaa rataa!


Leave a reply

*